Tuesday, 6 February 2018

SIAPA DALAM SHAKLEE

Dr Forrest C Shaklee
Ya...inilah dia pengasas Shaklee.

Dr. Forrest C Shaklee mengasaskan Shaklee Corporation pada tahun 1956 dengan kesedaran bahawa sains dan alam semulajadi mampu digabungkan untuk menjadi penawar terbaik untuk kesihatan manusia. Antara falsafah penting yang beliau pegang ialah Living in Harmony with Nature®.

Beliau mendapati, banyak pesakit yang terlebih makan (overfed) tapi masih kekurangan nutrisi (undernourished). Dari situ beliau percaya, kekurangan nutrisi adalah punca kepada macam-macam penyakit. Mulai dari itu, beliau sangat menekankan kepentingan pemakanan untuk kekal sihat.

Sehingga, pada tahun 1915, Dr Shaklee berjaya mencipta “vitalized minerals”; vitamin moden pertama di dunia. Malah, asal usul perkatan “vitamin” juga dikatakan daripada produk ini.

SAINTIS-SAINTIS SHAKLEE

Dr Yasuhiko Kojima.

Penerima PhD in Medical Science dari Universiti Tokyo, merupakan saintis pertama di dunia yang menemui Interferon. Kemudian, baru saintis barat meneruskan kajiannya tentangnya. Beliau berjaya menemui Interferon semasa membuat kajian tentang vaksin smallpox.

Terinspirasi dengan konsep harmoni with nature oleh Dr Forrest Shaklee; setelah 40 tahun mengkaji, beliau akhirnya berjaya menemui sumber semulajadi yang mampu membantu badan kita menghasilkan Interferon sekaligus menguatkan immuniti tubuh. Itulah produk yang kita gunakan sampai hari ini, Nutriferon yang dipatenkan hanya untuk Shaklee!.Dr Gladys Block

Insan penting di sebalik Landmark Study Shaklee yg ditanya tadi

Beliau merupakan Professor Emeritus di Berkeley University California yang terkenal sebagai penyelidik yang menghasilkan high impact research dalam dunia nutrisi, iaitu Landmark Study.

Landmark Study ialah kajian yang dibuat untuk mengkaji manfaat dan risiko pengambilan pelbagai suplemen dalam tempoh waktu yang panjang.
Landmark Study ini penting sebab keterbatasan kajian saintifik yang ada.

Jadi, ia merupakan kajian secara menyeluruh bagi pengambilan berbilang suplemen.

Suplemen bukanlah seperti ubatan yang terhasil dari dadah makmal di mana kesannya boleh dilihat SEGERA kerana ia merawat simptom tertentu dan melibatkan enzim-enzim tertentu sahaja.

Kebanyakan kajian saintifik yang dibuat adalah untuk jangka masa yang pendek dan ini kurang bersesuaian kerana penyakit mengambil tempoh masa 10 ke 30 tahun untuk bertapak dan mengganas di dalam tubuh kita.

Di sinilah pentingnya Landmark Study ini, di mana, kajian dibuat untuk tempoh masa yang panjang iaitu lebih 20 tahun.

Bukan calang-calang saintis yang menjalankan kajian ini, pastinya yang terbaik dalam lapangan nutrisi.

Dr. Gladys Block sendiri telah mengusulkan kepada Shaklee untuk menjalankan kajian bagi menguji keberkesanan dan keselamatan pengambilan suplemen secara menyeluruh bagi tempoh waktu yang panjang.

Mengapa Dr Gladys Block memilih Shaklee?

Reputasi Shaklee yang terkenal dengan integriti dan kualitinya
Shaklee mempunyai kumpulan sasar yang bersesuaian kerana penggunanya terdiri daripada pengamal tegar yang telah mengamalkan suplemen untuk tempoh waktu yang panjang.

Jadinya, bila Dr. Gladys Block sudah memberi usul, CEO Shaklee Corporation yang berwawasan jauh, Mr. Roger Barnett menerimanya dengan hati terbuka tanpa risau sebab beliau mahu data saintifik yang membuktikan Shaklee produk bagus ke tak bagus.

Tidak banyak syarikat yang membenarkan pihak ketiga untuk menjalankan kajian ke atas produk mereka kerana ia boleh memberi impak kepada syarikat sekiranya hasil  mana kesannya boleh dilihat SEGERA kerana ia merawat uk tempoh masa yang mbilan suplemen secara menyeluruh bagi tempoh waktu yang panjang.Dr Elizabeth Blackburn 

Beliau pemegang PhD dari University Cambridge dan merupakan Nobel Prize Winner of Medicine pada tahun 2009. 

Beliau banyak mengkaji tentang Telomeres, pangkal Kromosom yang bertanggungjawab memelihara Kromosom kita daripada rosak. 

Dr Elizabeth Blackburn berjaya menemui Telomeras; enzim yang memperbaharui Telomeres.

Penemuan ini sangat penting di bidang Medicine sebab Telomeres adalah biomarkers terpenting dalam menjangkakan jangka hayat (health span & life span) seseorang. 

Dan Dr Elizabeth Blackburn yang hebat ini juga berada dalam Shaklee Scientific Board Advisor.
Dr Bruce Daggy.

 Beliau pernah berkhidmat sebagai Vice President (VP) Research & Development (R&D) untuk Glaxo SmithKline, iaitu sebuah syarikat Pharmaceutical gergasi dunia. 

Tapi, selepas membaca jurnal Landmark Study Dr. Gladys Block tadi, beliau jadi sangat impressed. 

Impressed giler dengan keberkesanan produk Shaklee sampai begitu sekali.

Ya lah, tidak pernah ada mana-mana syarikat yang berani membuktikan produk mereka begitu lama; hingga 40 tahun menggunakan Shaklee. 

Beliau juga sangat tertarik dengan motto yang diperjuangkan Shaklee; dijamin selamat, semulajadi dan berkesan.

Sebagai seorang yang cenderung menjadi sebahagian daripada revolusi industri kesihatan, beliau bersetuju untuk berkhidmat sebagai Senior VP untuk R&D serta Chief Science Office di Shaklee, sehinggalah ke hari ni.
Saintis yang begitu teruja dengan shaklee 
hingga berusaha untuk membuat kajian.
Jom dapatkan produk Shaklee.

Izwati
0135304142
Fb Noor IzwatiNo comments:

Post a Comment